Mijn Heeswijkplein is…

Maak de zin af in een reactie onder aan deze pagina.

12 INZENDINGEN: MIJN HEESWIJK PLEIN IS…

 1. een plein zoals het vroeger was toen ik in de buurt kwam wonen. Er waren toen af en toe theatervoorstellingen, het was een plek waar bewoners samen kwamen en waar een aantrekkelijk divers winkelaanbod was., zeker voor de dagelijkse boodschappen (bakker, drogist, bloemist , slager) Nu vind ik het een groot, leeg plein dat behoorlijk verloedert en aantrekkingskracht heeft op mensen, die vooral rondhangen op de bankjes. Veel winkels zijn verdwenen. Al met al een niet erg uitnodigend plein. Mogelijk kan het iets meer bebouwd worden of door middel van wanden wat meer afgeschermd worden, kan de buurt betrokken worden bij het onderhoud van het plein, kan er gestreefd worden naar minder leegstand van de winkels , kortom een plein worden dat sfeer uitstraalt en de buurt een behoorlijke oppepper geeft .Misschien een kleine stadskas, waar de buurt zelf bloemen en groente kan verbouwen of een doolhof van buxussen. In ieder geval een groene uitstraling!

 2. een GROEN PLEIN en een ONTMOETINGSPLEK voor JONG en OUD van elke cultuur

  Het gebied tussen de bomen is nu een stuk waar niemand komt. Maak hier een groen laagstruikerig gebied van met een geasfalteerd pad geschikt voor rollators en kinderfietsjes. Maak er bijv. een parcours van dat loopt tussen bloemen en grassen (die het goed doen in de schaduw van de bomen) (bijv. zoals de bloementuin in het zuiderpark en/of het plantsoen bij het stadhuis aan de Leyweg). Laat het een parcours zijn van één weg tussen de bomen die begint bij de huidige speeldingen (en zet hier nog een klauterding bij en wat bankjes voor moeders zodat ze deze speeldingen en het gehele parcours kunnen overzien neer) en eerst tussen de bomen langs de rand loopt van het plein en bij bijna de coop daar weer teruggaat tussen de volgende rij bomen. Het leuke is als dit een soort van speurtocht kan zijn met diverse verschillende planten om te zien en/ of ook dingen om te doen. Verder is het idee om gezamenlijk de tuin te onderhouden een leuk idee zoals een kas (hufterproef?) of een uitzichtstoren voor kinderen? en moestuintjes voor kinderen met evt. ook een composthoop? Dat zou dan ook in dit stuk moeten zijn. Mischien ook een leuk idee om groot en klein ideeën op te laten doen over duurzaamheid zoals een zonnecel waarmee een beekje (zeer ondiep ivm kinderen) stromend wordt gemaakt (zoals in het zuiderpark) en windenergie wat iets laat draaien bijv.

  Aan de buitenkant van het plein is deze ommuurd / begrensd met een hek voor de kinderen om te voorkomen dat ze de straat op kunnen rennen, dat hoeft niet zo hoog te zijn (kniehoogte). Dus op drie plekken maak je een ingang. (Bij de speeldingen, bij de snackbar en bij de coop)

  Verder is er een speeltuin met wat klauterdingen voor de kleinere kinderen (aan het begin en tevens einde van het parcours). M.a.w. het is één weg tussen de bomen die begint bij de huidige speeldingen en eerst tussen de bomen langs de rand loopt van het plein en bij bijna de coop daar weer tussen bomen weer teruggaat tussen de volgende rij bomen. Het leuke is als dit een soort van speurtocht kan zijn met diverse verschillende planten om te zien en of ook dingen om te doen. Verder het idee om gezamenlijk de tuin te onderhouden is een leuk idee zoals een kas of moestuintjes voor kinderen met evt. ook een composthoop? Dat zou dan ook in dit stuk moeten zijn. Mischien ook leuk idee om de mensen ideeen op te laten doen over duurzaamheid zoals zonnecel waarmee een beekje (zeer ondiep ivm kinderen) stromend wordt gemaakt (zoals in het zuiderpark) en windenergie etc.

  De kunstwerken zijn gevaarlijk. Staan te dicht bij de rand van het plein en niet ommuurd en raken te snel beschadigd (niet hufterproef en gevaarlijk want kinderen klimmen erop) Mogen van mij dus weg en of meer centraal geplaatst worden.

  Verder een (zonne)terras bij de snackbar, leuk voor de bejaarden, om in het zonnetje een kop koffie met anderen te drinken of een ijsje te eten!

  Zet voor anderen een paar picknicktafels (hufterproef dus steen / graniet of met mozaiek) neer (aan de kant van de coop maar dan wel in de zon en niet onder de bomen) niet te dicht op elkaar zodat elke bevolkingsgroep hier kan plaatsnemen om bijv. een spelletje te doen of gezellig met anderen te praten.

  Verder had ik gehoord dat er ook een voetbalveld komt met hekken. Laat de oudere jongens op het van Maerlantplansoen spelen (daar spelen weinig kleintjes) en maak voor de kleinere kinderen liever een grasveldje met natuurlijke barrières als lange struikjes eromheen met misschien vlinderstruiken (=hogere struiken) plaatsen voor de bankjes zodat evt. hoge ballen door de struiken opgevangen worden. Dat is aangenaam om naar te kijken en verder kan je er ook langs kjken. Dit grasveldje (in het midden houdt het plein ruimtelijk en ook geschikt voor andere activiteiten zoals een marktje of een buurtfeest.

  Verder zouden de bomen langs de winkels gewoon standaard (LED soort van kleine kerstlampjes) verlicht kunnen worden (aan de onderkant van de takken zodat bewoners niet te veel lichtoverlast in hun huizen hebben) zoiets als de bomen voor de beddenzaak op de waldeck pyrmontkade. Dat geeft een italiaans/romantische sfeer en daarmee is het ook beter verlicht ’s avonds. Ik ga er namelijk als het donker is, geen boodschappen doen en kom er dan ook niet graag. En onder deze bomen (waar overigens nooit iemand loopt zo je ook weer meer groen kunnen plaatsen (bijv. om de boom heen ook beter voor de afvoer van regenwater Operatie steenbreek!) maakt het ook gezelliger!

  Om een socialer plein te krijgen zo er ook zoiets als een uitleen van (fiets)speelgoed kunnen komen? cq een spelotheek/gratis boekenrecycle biebje?

  Indeling plein:
  ingang ingang
  snackbar zonneterras /marktterrein/evenementterrein speeldingen en klauterrek
  huidige bankjes laten staan bankjes voor moeders

  marktterrein grasveld/evenementterrein begin/einde parcours

  coop marktterrein
  picknicktafels bankjes (in de zon)
  (niet onder de bomen) parcours / (moes)tuin beekje/parcours
  ingang composthoop

  Leuk als kinderen bijv. bloembollen (biologisch) zouden kunnen plaatsen ter opening van het plein! Ouderen zouden met hulp van anderen evt. bloembakken kunnen bijhouden bij bijv. de cafetaria/snackbar?

  Jammer dat er te weinig met de panden om het plein gebeurt. De Leyweg is voor veel bedrijven aan de dure kant zoniet te duur. Als er niet een (budget)winkel komt die niet op de Betje Wolf of Gouverneurlaan zit, zoals de Action of andere winkel die mensen aantrekt, wordt en blijft het “niets” op het plein. Aan de linkerkant vanaf de Coop gezien (kant snackbar) een mooie plek (in de zon) voor een terras. Misschien de buurtbieb die op het Erasmusplein in het bejaardentehuis zat hiernaartoe verhuizen (Als die nog bestaat)? En evt. een huiskamer / inloopplek voor jong en oud?

Mijn Heeswijkplein is ...

Your email address will not be published. Required fields are marked *